Brian Nielsen

Tidligere professionel topbokser, Brian Nielsen
brian nielsen

Efter OL i 1992 valgte Brian Nielsen at skrive professionel kontrakt med promotor Mogens Palle. Brian Nielsen fik sin debut i i Parken i september 1992. Den kamp er mest kendt for, at TV2’s kommentator Knud Esmann talte i meget negative vendinger om Brian Nielsen.

Efter at have vundet sine første 23 kampe som professionel, fik Brian Nielsen i januar 1996 chancen for at vinde VM-titlen hos det lille og lidet anerkendte forbund IBO. Brian Nielsen vandt IBO-titlen over Tony la Rosa og satte den to måneder efter på spil mod amerikaneren Phill Jackson i en kamp, som han vandt på teknisk knockout, da Jackson opgav efter seks omgange.

I januar 1997 satte Brian Nielsen IBO-titlen på spil mod den legendariske og dengang 48-årige amerikaner Larry Holmes. Holmes, der blandt mange andre havde besejret Muhammad Ali, skulle være Brian Nielsens vej til den helt store kamp i USA. Brian Nielsen vandt kampen mod Holmes knebent på point, men storkampen lod vente på sig. I stedet begyndte Brian Nielsen og Mogens Palle at ane legendariske Rocky Marcianos rekord som den sværvægter, der havde vundet flest kampe i træk.

Jagten på Marcianos rekord blev for alvor indledt, og i juni 1999 stod Brian Nielsen klar til sin jubilæumskamp nr. 50. En sejr her ville give ham den rekord, som han havde tangeret to måneder tidligere.

I starten af kampen tydede alt på, at Brian Nielsen ville få sin rekord. Han havde sin modstander, amerikaneren Dick Ryan, i gulvet, men mod slutningen af kampen måtte Brian Nielsen kæmpe endnu mere mod en dehydrering end mod Dick Ryan. I starten af sidste omgang havde Brian Nielsen så lidt styr over sin krop, at kampleder Jess Andreasen valgte at stoppe ham og tildele sejren til amerikaneren.

Efter det fatale og meget overraskende nederlag var der lang vej tilbage for Brian Nielsen. Han var dog tilbage i ringen allerede 2½ måned efter nederlaget, og i den sidste halvdel af 1999 vandt han fire kampe ud af lige så mange mulige. I januar 2000 stod han derfor foran en ny titelkamp hos et andet lille forbund, IBC. Modstanderen var Troy Weida fra USA, og han kan i dag prale af at være den eneste udover Mike Tyson, der nogensinde har slået Brian Nielsen i gulvet. Brian Nielsen rejste sig dog fra gulvturen og vandt på knockout.

Nederlaget mod Dick Ryan blev revancheret i december 2000, og i oktober 2001 stod Brian Nielsen foran karrierens største kamp. Den kamp, han havde ventet på i årevis: Mike Tyson.

Kampen fandt sted i Parken i København den 13. oktober 2001 foran 22.000 tilskuere. Brian Nielsen måtte udgå i 7. omgang, da lægen stoppede kampen grundet at Brian havde fået en flænge over det venstre øje som generede hans syn.

Efter nederlaget boksede han yderligere to kampe, som han begge vandt, men derefter var han i længere tid plaget af en skade i knæet. Han stoppede officielt karrieren i sommeren 2003. Han havde planer om at gøre et comeback i 2008 eller i 2009. Den 8. februar 2010 blev der offentliggjort planer om et comeback for Brian Nielsen i en kamp mod den tidligere verdensmester Evander Holyfield, og efter en del debat om den sportslige værdi af en sådan kamp, blev kampen arrangeret til afvikling den 7. maj 2011 i DR Koncerthuset. Brian Nielsen tabte kampen i tiende omgang, da dommeren valgte at stoppe kampen.